Τα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια, γιατί μέσα από αυτά μπορούν να ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς, να καλλιεργούν τη φαντασία τους και να διαμορφώνουν στάσεις και αξίες ζωής. Διαβάζοντας τα παιδιά παραμύθια, νιώθουν όμορφα συναισθήματα, παίρνουν μαθήματα για την αξία της φιλίας, της οικογένειας, της αγάπης, της ευγένειας, της τιμιότητας. Τους βοηθούν στην κοινωνικοποίηση τους, καθώς τα παιδιά γνωρίζουν πλέον ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι και αποκτούν κριτική σκέψη. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, το καλό από το κακό, το δίκιο από το άδικο. Βρίσκουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα της ζωής. Επίσης, εξοικειώνονται με το γραπτό και προφορικό λόγο και μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν πιο γρήγορα και σωστά. Είναι ένα ωραίος τρόπος διασκέδασης, ισάξιος με ένα αγαπημένο παιχνίδι.
Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), καθιέρωσε στις 2 Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού Βιβλίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία καθιερώθηκε το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του διάσημου Δανού παραμυθά Χανς Κριστιάν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).
Μια ωραία ιδέα για τις μέρες που πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, είναι να διαβάζουμε παραμύθια. Εκτός από τα παραμύθια που έχετε στο σπίτι, μπορείτε να διαβάσετε και άλλα στο διαδίκτυο:
- https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online/
- https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online/
Προτάσεις δραστηριοτήτων μετά την ανάγνωση παραμυθιών:
- Αναδιήγηση. Ξαναλέμε το παραμύθι με δικά μας λόγια, βλέποντας τις εικόνες
- Δραματοποίηση. Γινόμαστε οι ήρωες του παραμυθιού και δραματοποιούμε το παραμύθι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαντήλια, ρούχα και αξεσουάρ που έχουμε στο σπίτι
- Ζωγραφική. Ζωγραφίζουμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο στο παραμύθι
- Κατασκευές. Κατασκευάζουμε με απλά υλικά τους ήρωες του παραμυθιού και παίζουμε (ρολά από χαρτί υγείας, ξυλάκια, καλαμάκια, πλαστικά ποτηριά, κτλ)
- Αλλαγή ιστορίας. Αλλάζουμε την ιστορία του παραμυθιού, φτιάχνοντας διαφορετικό τέλος (πχ. Τί θα γινόταν αν τα τρία γουρουνάκια δεν έφευγαν από το σπίτι της μαμάς τους;). Έπειτα μπορούμε να το ξαναγράψουμε και να ζωγραφίσουμε τις σελίδες, κατασκευάζοντας ένα καινούριο βιβλίο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου